Нивото на колективен имунитет срещу коронавирусна инфекция в Русия се е

...
Нивото на колективен имунитет срещу коронавирусна инфекция в Русия се е
Коментари Харесай

Путин иска 90% колективен имунитет, Русия ваксинира по над 1% от населението си на седмица

Нивото на групов имунитет против коронавирусна зараза в Русия се е увеличило през седмицата от 60,4% на 61,8%. Това сподели пред кореспонденти в четвъртък вицепремиерът на Русия Татяна Голикова, оповестява ТАСС.

" Към 30 декември имунизацията с първия съставен елемент е осъществена 78 694 436 пъти, имунизация на цялостния цикъл - 74 539 609 пъти. Нивото на груповия имунитет в Русия е 61,8% ", сподели тя.

Нивото на груповия имунитет надвиши 80% в четири региона на Руската федерация. " Вече имаме четири водещи района, където равнището е надхвърлило 80%. Това са Севастопол (90,2%), Санкт Петербург (80,9%), Чукотка (80,7%) и Карелия (80,4%) ".

Според вицепремиера два района на Русия съвсем са достигнали равнището на групов имунитет от 80% - Република Тива (78,1%) и Московска област (77,2%). Тя също по този начин означи, че районите Липецк, Мурманск, Калининград, Белгород и Орил, както и Хакасия са достигнали равнището от 72% и повече.

Голикова призова регионите да внимават с премахването на рестриктивните мерки поради covid за новогодишните празници. " Апелирам към районите, макар намаляването на заболеваемостта с апел да внимават с премахването на рестриктивните мерки и увеличение на % на имунизация и реваксинация по време на празниците, изключително поради разпространяването на новия вариант Омикрон в света ".

По-рано вицепремиерът акцентира, че темпът на имунизация не би трябвало да се забавя, защото заради нуждата от реваксиниране на към този момент имунизираните руснаци индикаторът за стадния имунитет ще намалее. За да се постигне колективен имунитет, сподели тя, 80% от пълнолетните руснаци, или повече от 90 милиона души, би трябвало да бъдат имунизирани.

По-късно президентът Владимир Путин разгласи нуждата от реализиране на 90% имунитет.

Достъпът до Червения площад в Москва ще бъде стеснен на 31 декември от 17:00 часа заради ограничавания в града заради обстановката с ковид.  " Във връзка с пандемията от коронавирусна зараза и запазването на редица ограничавания в града в тази връзка, както и използването на превантивни ограничения и изключването на обилни скупчвания на хора след 17:00 часа на 31 декември 2021 година, достъпът на жителите до Червения площад в Москва ще бъде стеснен ".

Оттам допълниха, че с цел запазване на публичния ред и сигурността на гражданите по време на новогодишните празници се планува осъществяване на контролно-превантивни ограничения. В тях ще се включат представители на полицията, други правоохранителни органи. Ще бъдат включени публични пунктове за запазване на реда.

" Събитията ще се организират в регионите на новогодишните бази и други места за всеобщо събиране на жители. Особено внимание ще бъде отделено на превенцията на нарушаванията на публичния ред, както и наблюдението за съблюдаване на миграционното законодателство, в това число режима на престояване на територията на Руската федерация ", заключиха в ведомството.

Близо 1,5 пъти ще се усили броят на инспекторите, които ще ревизират съществуването на маски в московския транспорт по новогодишните празници, коментира шефът на държавната социална институция " Организатор на транспортите " Владислав Султанов.

" По време на новогодишните празници пътническият трафик в превоза на Москва се усилва, туристите идват в столицата. Освен това московчаните по-често посещават празнични събития, вървят в кафенета, кина, театри. По това време е особено значимо да се поддържат и поддържаме високо равнище на сигурност, по тази причина призоваваме пасажерите да носят маски. През почивните дни ускоряваме инспекциите за спазване в целия транспортен комплекс ".

От началото на декември чиновниците са разкрили над 40 хиляди нарушавания на условията на лекарите. Сега в града най-малко 500 контрольори следят за съблюдаване на носенето на маски. " Над 700 инспектори ще работят от 1 до 10 януари, това е два пъти повече от предходната година ", сподели Султанов.

" Маска джоба или спусната до брадичката, е безполезна и не защищава. Призоваваме пасажерите да се зачитат взаимно здравето и сигурността и благодарим на всички, които съблюдават елементарни превантивни правила ", сподели Султанов.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР